Normy żywieniowe

Normy żywieniowe
Normy żywieniowe
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Normy żywieniowe

U przeciętnego Europejczyka zapotrzebowanie kaloryczne pokrywane jest w 13—17% przez białka, w 35—40% przez tłuszcze, a w 45—55% przez węglowodany. Prawidłowe żywienie polega na podaży składników pokarmowych w ilościach pokrywających dobowe zapotrzebowanie.

Dobowe zapotrzebowanie ustala się według tzw. norm żywieniowych. Określają one ilość poszczególnych składników pokarmowych, które powinny być spożyte przez człowieka dla uzyskania równowagi metabolicznej. Normy żywieniowe mogą określać zapotrzebowanie minimalne i optymalne. Zapotrzebowanie minimalne oznacza tę najmniejszą ilość określonego składnika pokarmowego, której spożycie chroni przed wystąpieniem objawów niedoboru, czyli zapewnia tzw. równowagę metaboliczną. Zapotrzebowanie optymalne określa ilość poszczególnych składników pokarmowych warunkujących nie tylko osiągnięcie równowagi metabolicznej, ale również wzrost, odnowę i optymalny stan zdrowia. W końcu wspomnieć należy jeszcze o tak zwanej normie zalecanej. Określa ona zapotrzebowanie na składniki pokarmowe wystarczające dla 90—95% określonej populacji. Prawidłowa dieta zdrowego człowieka nie powinna zawierać więcej niż 300. mg/d cholesterolu. Węglowodany (skrobia pochodzenia roślinnego) powinny pokrywać 50—60% dobowego zapotrzebowania energetycznego, tłuszcze natomiast tylko 30%.

Inne artykuły:

About